august 31, 2009

Autoapărare, arme de foc și guverne.

Despre ce este vorba? Despre puterea obținută odată cu posesia armelor de foc - și de încercările de a înlătura această putere. Ceea ce numim ”Controlul armelor de foc”. Oficialii nu au încredere în civili (pe bună dreptate) și le iau armele. Civilii nu au încredere în oficiali (la fel, pe bună dreptate) și fac eforturi spre a le păstra.

Preacunoscutul Mao Zedung a zis ”Puterea crește din țeava unei arme de foc” și a avut mare dreptate. Armele de foc reprezintă puterea, puterea de a ucide de la distanță. E foarte simplu: dacă eu am o armă de foc și tu nu, atunci eu am puterea de decizie între moarte sau viață asupra ta.Atunci când un om neînarmat este amenințat, ceea ce poate face el să se salveze este să fugă sau să cadă în genunchi și să ceară îndurare. O armă de foc îmi dă alegerea de a riposta. Personal, dacă aș ajunge într-o astfel de situație, mi-aș ucide atacatorul decât să ajung un cadavru.

Revenind la ”Controlul armelor de foc”, de pe vremuri medievale, conducătorilor le displăcea ideea de țărani înarmați. După inventarea arbaletei, arma a fost interzisă, fiindcă putea fi folosită de oricine și oferea un avantaj enorm față de arcul clasic sau de sabie și suliță.

Fiindcă atacarea persoanelor înarmate e periculoasă, programele de confiscare a armelor sunt prezentate întodeauna ca o măsură de siguranță publică. Programele sunt deobicei urmate de persecuția persoanelor acum dezarmate. Acest lucru nu ar trebui să surprindă. Dacă vrei să fi prietenos cu cineva, nu îl dezarmezi prima dată.

Deasemenea dezarmarea civililor, din nefericire, a devenit un bun indicator pentru holocaustul ce va urma. Germanii sunt familiari cu așa ceva. Poate vă amintiți și de securiști și de îndoctrinarea tinerilor.

Să zicem, acum, că o societate civilizată, stabilă din punct de vedere politic, vrea să reducă criminalitatea. Aduce inderdicții asupra portului de armă, pentru a lupta împotriva incidentelor ce implică arme de foc. Desigur, cetățenii obedienți față de lege predau armele. Dar criminalii care trăiesc din nerespectarea legilor împotriva furtului, violului, omorului, în mod natural ignoră legile împotriva posesiunii de arme de foc.

Astfel, rezultatul practic al acestori legi este de a forța cetățenii obedienți față de lege să se confrunte cu mâinile goale față de criminalii înarmați.

Dacă propui și accepți legi ale căror rezultat principal este să le facă mai ușoară viața criminalilor, ce ești? Un om este cunoscut după prietenii săi.

Dar desigur, nimeni nu dorește arme în mâinile nebunilor, copiilor sau tâmpiților. Ideea principală cu o armă de foc este letalitatea acesteia. Dacă vrei să reduci volumul armelor din circulație, începi prin a dezarma persoanele cele mai probabile de a abuza de această putere.

Problema este aceea că guvernele au comis cea mai mare parte a morților din secolul 20. Ei sunt ultimii ce trebuie încredințați cu arme. Concentrarea puterii de foc a unei țări în mâinile guvernului este întodeauna o idee proastă. Puterea de viață sau moarte asupra populației, fără frica de a avea legătura cu incidentele... este o tentație mult prea mare pentru politicieni. Așa ceva vedem des la știri, puterea corupe, puterea absolută corupe absolut.

Dacă cetățenii unei națiuni sunt prea idioți sau prea violenți pentru a fi încredințați până și cu cea mai mică armă de foc, o pușcă sau un pistol (texani paranoici ce își apără proprietatea, ca de ex.), atunci cu siguranță nu pot fi încredințați cu tancuri, artilerie și arme nucleare. Portul uniformei nu schimbă natura omului.

Pentru a dezarma serios populația, guvernul ar trebui să înființeze o poliție militară foarte represivă. Pentru a face asta, ai nevoie de un număr mare de matahale înarmate. Dacă străzile sunt pline de de matahale cu arme automate, civilii vor obține acele arme.

Dacă e vorba de război civil, armele de foc nu trebuie să fie principalele arme. Poți face un coctail Molotov dintr-o sticlă, benzină și o cârpă, praf de pușcă din cărbune, sulf și saltpetru...

Nici un om fără imaginație sau cunoaștere nu poate fi dezarmat de lege. Controlul total al armelor este o utopie. Interzicerea armelor e aceeași chestie cu interzicerea viciilor (alcool, tutun, etc.).

Cel mai bun mod de a controla armele de foc este să le ți legale.

Iar dacă aveți arme de foc și permis de port armă, cel mai bun mod e să nu faceți prostii cu ele. Armele letale nu sunt pentru neghiobi.


Inspired by Kjartan Arnorsson (Long live the great Karno!)

3 comentarii:

 1. Eu nu sunt de acord ca toate lumea sa aibe dreptul de a poseda si folosi arme de foc. Cu totii stim ce se intampla in SUA unde fiecare copil cand se enerveaza ia pusca lu tasu si isi impusca colegii, profesorii, etc.

  Machedonii sunt singurii care ar trebui sa aibe arme pentru ca au scopuri pasnice si mintea limpede si pot aduce bunastarea, pacea si tolerana in lume ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. Înseamnă că nu ai citit articolul, dacă zici așa. Repet, armele de foc nu sunt pentru idioți și neghiobi. Iar cu ”pușca lu tasu” e aiurea extrapolarea.

  Și în România ai voie să ai arme de foc, dar doar pentru scopuri sportive sau în timpul slujbei (dacă e cerut în fișa postului). Așa că... înțelegi.

  Totuși, gândește-te: cei care respectă legea nu au arme. Cei care nu o respectă, criminalii (hoți, violatori și orcine altcineva) pot să își facă rost de ele sau să le folosească în mod ilegal.

  Acuma, să zicem, ipotetic, că mergi pe stradă și te acostează un hoț (vrei să bag violator ca să accentuez?) și dă jacheta sa un pic deoparte ca să descopere pistolul în holster. Tu, fără armă de foc, ce faci? Fugi? (te împușcă sau te lovește în cap) Îl iei la hand-to-hand combat? (el are pistolul, până ai sărit la el, te-a halit).....

  Faptul că tu ai avea o armă de foc asupra ta îți dă opțiunea de luptă egală și onorabilă. Tragi și îți salvezi viața. Punct. Eu nu aș ezita să folosesc arma de foc din dotare dacă lucrurile iau o întorsătură urâtă (deși prefer să nu mă aflu în acea situație).

  RăspundețiȘtergere
 3. EDIT: Ha, la un adică, vrei ca să ne supunem machedonilor? Încă o serie de conspiratori care nu vor nimic altceva decât putere? Așa și liderii americani, ”benevolenți” și ”numai cu pace în intenții”. Mi-ar încălca vreo trei principii...

  Să îți spun unul din ele:

  ”Give to every human being every right that you claim for yourself.” - Robert Green Ingersoll

  RăspundețiȘtergere